Mijlpaal bij herontwikkeling De Vuister

Woensdag 16 november tekenden wethouder Breunesse en Harry Platte, directeur bestuurder van Parteon de anterieure overeenkomst voor de herontwikkeling van buurtcentrum De Vuister. Met deze overeenkomst wordt de samenwerking tussen gemeente en Parteon in dit project bekrachtigd.

Centrumgebied Westerkoog

Met de centrumontwikkeling Westerkoog krijgt het hart van Westerkoog een nieuwe impuls. In totaal zullen in dit gebied 117 appartementen door Sens Real Estate en Parteon worden toegevoegd in verschillende categorie├źn, zowel in de huur als in de koop. Voor het openbare gebied is een nieuw inrichtingsplan gemaakt. In de plannen is veel aandacht besteed aan het borgen van voldoende parkeercapaciteit, groene en duurzame oplossingen en klimaatadaptatie.

Buurtcentrum en appartementen

Binnen het Centrumplan Westerkoog gaat Parteon het bestaande buurtcentrum slopen en zal  Gemeente Zaanstad het openbaar gebied opnieuw inrichten. Op de locatie van het gesloopte buurtcentrum wordt een compact volume teruggebouwd met een multifunctionele duurzame accommodatie voor De Vuister op de begane grond. De centrale ontmoetingsruimte van De Vuister komt aan het plein te liggen waarmee de mogelijkheid ontstaat om een terras in te richten. Boven het buurtcentrum worden 40 huurappartementen gerealiseerd, waarbij de helft bestemd is voor de  sociale huur en de andere helft beschikbaar komt voor het middel-dure segment. Hiermee zet  Parteon maximaal in op doorstroming vanuit de omgeving, vooral door senioren die een eengezinswoning achterlaten.

Modulair bouwen

Door zoveel mogelijk elementen in de fabriek te produceren is de bouwtijd beperkt en wordt daardoor de omgeving zo min mogelijk belast. Duurzaamheid, circulariteit en modulair bouwen staan bij Parteon hoog in het vaandel. Zo worden in dit project worden de badkamers en de gevelelementen kant en klaar uit de fabriek aangeleverd en op de locatie gemonteerd. De houten gevelelementen worden geïsoleerd met milieubewust geteelde vezelhennep en jute. De gevel wordt bekleed minerale steen-strips bekleed en is voor 92% circulair.

Tijdelijke situatie

Voor de bestaande huurders, buurtcentrum De Vuister, Westerkoog Sport en het Sociaal Wijkteam wordt een tijdelijke voorziening op het trapveld ten noorden van onze ontwikkeling gerealiseerd. Buurtcentrum De Vuister keert terug in de plint van de nieuwbouw van Parteon. Westerkoog Sport en het Sociaal Wijkteam komen terug in de nieuwbouw van Sens Real Estate. 

Planning

Eind 2022 wordt de bestemmingsplanprocedure gestart. Zodra het bestemmingsplan is vastgesteld volgt de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor het ontwerp zelf. In de tussentijd zal de tijdelijke huisvesting worden gerealiseerd. Zodra de tijdelijke voorziening beschikbaar is kan de bestaande bebouwing worden gesloopt en locatie bouwrijp gemaakt worden. Daarna kan de bouw worden gestart.

Kijk voor meer informatie: De Vuister - Westerkoog - Parteon 

Directeur bestuurder Parteon Harry Platte (links) en wethouder Wessel Breunesse ondertekenen de anterieure overeenkomst.

Impressie van het plan van ParteonImpressie van het plan van Parteon voor herontwikkeling buurtcentrum De Vuister

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl