Bestemmingsplan naar Zaanstad Beraad

Bestemmingsplan Centrumplan Westerkoog in Zaanstad Beraad

29 juni 2023
Het college van B&W van gemeente Zaanstad heeft deze week besloten om het bestemmingsplan voor Centrumplan Westerkoog aan de gemeenteraad voor te leggen. Met het Centrumplan Westerkoog krijgt het hart van Westerkoog (Koog aan de Zaan) een nieuwe impuls. In het plan zijn sociale- en middel-huurappartementen en vrije sector (koop)appartementen opgenomen.

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Met deze plannen wordt Westerkoog een fijnere plek voor onze inwoners: groener en met goede huizen. Ook komt er voldoende plek voor voorzieningen zoals een buurthuis en een sportschool. '

Het bestemmingsplan wordt behandeld in het Zaanstad Beraad van dinsdag 18 juli van 21:00-22:30 uur. Het streven is om het bestemmingsplan vervolgens in de raadsvergadering van 20 juli vast te laten stellen door de gemeenteraad.

Inspreken 

Wilt u over dit onderwerp inspreken in het Zaanstad Beraad van 18 juli? Het onderdeel “Praat met de Raad – inspraak” begint doorgaans om 19.00 uur. U kunt zich hiervoor vooraf aanmelden via raadsgriffie@zaanstad.nl of bellen naar 14 075.

Twee deelplannen

De herontwikkeling van het Centrumplan Westerkoog is onderverdeeld in twee deelplannen. In het eerste deelplan bouwt SENS vier woongebouwen op de plek van de voormalige sporthal ‘de Sprong’. In totaal zijn 77 woningen opgenomen in dit plan, 20 sociale huurappartementen en 57 vrije sector (koop)appartementen. De koopwoningen in dit deelplan worden onder de naam ‘Aan de Molenwerf’ verkocht. In het tweede deelplan zal woningbouwcorporatie Parteon het bestaande buurtcentrum ‘de Vuister’ slopen en herontwikkelen. Op deze plek komt een nieuw buurtcentrum met daarboven 40 appartementen: 20 sociale huurappartementen en 20 middel dure huurappartementen. In de afgelopen jaren zijn verschillende participatie- en informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarvan de input is verwerkt in de verdere uitwerking van beide deelplannen.

Groen en duurzaam, met voldoende parkeergelegenheid

De gemeente Zaanstad gaat het openbaar gebied opnieuw inrichten. Voor het openbare gebied is een inrichtingsplan gemaakt, waarin veel aandacht is besteed aan voldoende parkeerplekken, groene en duurzame oplossingen en klimaatadaptatie. 
Impressie van het deelplan van Parteon voor Centrumplan Westerkoog

Impressie van het deelplan van SENS voor Centrumplan WesterkoogImpressie van het deelplan van SENS voor Centrumplan Westerkoog

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl